LJUBEZEN
GRE SKOZI ŽELODEC

BÜJRAŠKA MALICA

OTOK LJUBEZNI, IŽAKOVCI
Posebna doživetja

Preprosta jed, ki gre vedno v slast.

Büjraška malica

Reka Mura včasih ni imela svoje stalne struge in je pogosto poplavljala. Ljudje, ki so ob Muri živeli so se ji morali prilagajati, prav tako pa so reko prilagajali sebi. Potrebno je bilo utrjevati brežine (strugo reke), da reka ni prestopala bregove oz. reki usmerjati tok. Ljudje, ki so to počeli so se imenovali büjraši, opravilo pa büjranje.

Danes ima reka Mura svojo stalno strugo in büjranje ni več potrebno. V spomin na težko delo v preteklosti, na Otoku ljubezni prikazujemo büjranje reke Mure na tradicionalni prireditvi v mesecu avgustu, na »Büjraških dnevih«. Prav tako smo na otoku uredili stalno razstavno zbirko »B'UJRAŠTVO NA REKI MURI« v »Brežni hiši«. Na ogled so postavljena orodja, predmeti in pripomočki, ki so jih büjraši uporabljali pri svojem delu. Za lažjo predstavitev opravila büjranja pa prikazujemo film o büjraštvu.

Delo büjrašev je bilo težaško in naporno. Med opravilom so si büjraši kar v naravi pripravili tudi malico. Zato vam pripravimo büjraško malico ali »pajani krüj«. V pokritem kurišču si boste lahko sami na ognju popekli rženi kruh, ga nato podrgnili s česnom in namazali z zaseko. Zraven boste dobili še ljubezenski napoj in prisluhnili zanimivi pripovedi o ljubezenski romanci med beltinsko grofico in mlinarjevim sinom.

Galerija slik

Ponudba

ztk-beltinci-dozivetje-bujraska-malica-06

Büjraška malica

Cena vsebuje: več kosov kruha, česen, zaseka, ljubezenski napoj, DDV.
Cena: 4 €/osebo

Delovni čas

April – november: vsak dan od 09.00 do 18.00 (v poletnem času do 20.00)
December – marec: po predhodnem dogovoru oziroma najavi.

Informacije

ZTK Beltinci, Mladinska 2, 9231 Beltinci
Telefon: 02 541 35 80, Mobilni telefon: 040 505 171
E-pošta: ztks@beltinci.si
Splet: www.ztk-beltinci.si

Prireditve