OSREDNJE
ROMARSKO
SREDIŠČE
POMURJA

CERKEV MARIJE VNEBOVZETE

TURNIŠČE
Znamenitosti, ogledi

Prvič omenjena v listinah 1267.

Cerkev Marije Vnebovzete, Turnišče

Prva pisna omemba cerkve je iz leta 1267, kjer se v listini madžarskega kralja Bele IV. omenja kot cerkev blažene Device v Črncu (»in Ecclesia Beate Virginis sita infra Churnuch«). Verjetno pa je na tem območju že stala kakšna cerkev, predvidoma okoli leta 1094, ko je bila ustanovljena zagrebška škofija, ki ji je cerkveno pripadala tudi turniška pražupnija. Danes lahko vidimo, da sta v Turnišču združeni dve vzporedni cerkvi, ki imata skupno vmesno steno. Najstarejši del cerkve je bil zgrajen na začetku druge polovice 13. stoletja v romanskem slogu. Proti koncu 14. stoletja je cerkev blažene Device postala premajhna za potrebe turniške pražupnije, zato so na zahodni strani prizidali novo, veliko večjo ladjo, katero so kmalu po dozidavi poslikali. V letih 1383, 1389 in 1393 je pri poslikavi sodeloval Janez Akvila iz Radgone. Že iz poslikav je razvidno, da je turniška cerkev romarska. V loku okrog apside je bila naslikana Marija Devica – zavetnica s plaščem, ki velja za prvo tovrstno upodobitev Marije na Slovenskem. Pozneje se je slikarija precej uničila, danes je razvidna samo še objemajoča Marijina roka, ki pod svojim plaščem skriva šest oseb. Edinstvena je tudi poslikava sv. Ladislava oz. Ladislavove legende. Na najvišji plasti poslikave v ladji je ohranjenih 11 prizorov iz življenja sv. Ladislava.

Leta 1829 je stara turniška cerkev dobila nov zvonik, leta 1915 pa so zgradili novo cerkev Marije Vnebovzete, kamor je bila prenesena vsa baročna oprema, ki je prej krasila staro cerkev.

Danes je turniška župnija osrednje romarsko središče Pomurja in na praznik Marije Vnebovzete, 15. avgusta, se tukaj zbere tudi čez deset tisoč ljudi. Župnijo od leta 2015 vodijo patri minoriti.

Galerija slik

Delovni čas

Svetišče je odprto vse dni v letu od jutra do večera, vstopnine ni.
Za večje skupine je zaželena predhodna najava.

Informacije

Župnija Turnišče, Ulica Štefana Kovača 14, 9224 Turnišče
Telefon.: 02 573 51 23
E-pošta: zupnija.turnisce@rkc.si

Loading Dogodki

Prihajajoči Dogodki › Cerkev Marije Vnebovzete

Dogodki Search and Views Navigation

Dogodek Views Navigation

  • Pod kategorijo Cerkev Marije Vnebovzete trenutno ni dogodkov.
Prireditve