LIK
IZ PREKMURSKEGA
LJUDSKEGA IZROČILA

POZDRAV PREKMURSKEGA POZVAČINA

Posebna doživetja

Naj vas prekmurski pozvačin povabi na poroko!

Prekmurski pozvačin

Posebni vabovci, ki vabijo na svatbo sorodnike, sosede znance in prijatelje so pozvačini. Pozvačinska šega je najbolj ohranjena na področju občine Beltinci. Pozvačin je ponavadi mlajši moški, ki mora biti veder, odrezav in domiseln.

Klobuk pozvačina krasijo različna peresa (pav, fazan, petelin ipd), obložen je z rožmarinom ali roženkravtom ter z raznobarvnimi umetnimi rožami in trakovi iz papirja. Njegova obleka (brisači v obliki črke x čez ramena) je prav tako bogato okrašena s pisanimi papirnatimi trakovi in umetnimi rožami. K njegovi opremi spada še trobenta ali rog in lesena sekira z ježevo kožo, ozaljšana s papirnatimi trakovi, umetnimi rožami in zvončkom. Pod kolenom ima privezane zvončke, po dva na eno nogo. Oprtan je z dvema čutarama, v eni nosi vino, v drugi pa proso.

Na poti do hiš v katere gre vabit skače, pleše, preganja otroke, vriska, pozdravlja mimoidoče, jim ponuja pijačo in jih praska z ježevo kožo. Vabilo pozvačina sestavlja poseben »pozvačinski guč«.

Iz zaključka govora prekmurskega pozvačina: Prijte vsi, šteri ste od kolena vekši pa od podplata menši, z glasnimi gutami, friškimi petami ino trdimi mošnjami!

Galerija slik

Ponudba

ztk-beltinci-prekmurski-pozvacin

Nastop prekmurskega pozvačina

Srečanje s prekmurskim pozvačinom, ki vam bo predstavil pozvačinsko šego. Prekmurski pozvačin vas obišče na lokaciji po vašem izboru.
Cena: 100€ / skupino

Delovni čas

Po predhodnem dogovoru oziroma najavi.

Informacije

ZTK Beltinci, Mladinska 2, 9231 Beltinci
Telefon: 02 541 35 80, Mobilni telefon: 041 205 676
E-pošta: ztk@beltinci.si
Splet: www.ztk-beltinci.si

Prireditve