RODOLJUB
IN DUHOVNIK

SPOMINSKA SOBA IVANA JERIČA

DOKLEŽOVJE
Znamenitosti, ogledi

Stalna razstava o pokončnem in iskrenem rodoljubu

Spominska soba Ivanu Jeriču

Zavod za turizem in kulturo Beltinci je v sodelovanju s KS Dokležovje in DPM Dokležovje leta 2011 odprl v Dokležovju spominsko sobo posvečeno Ivanu Jeriču. Sobo je uredil Franc Kuzmič iz Pomurskega muzeja Murska Sobota. V njej je na ogled del Jeričeve opreme, ki mu je nazadnje ostala in so jo shranili sorodniki. Prav tako je ohranjenih nekaj njegovih predmetov (del bogate knjižnice, pisalni stroj, pisma, dokumenti, izbrane fotografije ipd).

Ivan Jerič je bil rojen v Dokležovju, leta 1891 v narodno zavedni družini. Prizadeval si je, da bi bilo Prekmurje po razpadu avstroogrske monarhije priključeno k novo nastali državi Jugoslaviji. Zato se je samoumevno pridružil prekmurski osvobodilni legiji, ki so jo na pobudo generala Maistra ustanovili leta 1919 v Ljutomeru. Jerič je bil med njenimi voditelji ter prav tako v stiku z dr. Matijo Slavičem in delegati, ki so zastopali v Parizu naše narodne pravice in se borili za nove meje. Z zasedbo Prekmurja leta 1941 se je ponovno, kljub tveganju postavil na narodovo stran, tudi glede pogledov na vojno in likvidacije. Ta in podobna pokončna drža ga je potem po vojni stala štiri leta zapora. Za svojo hrabrost v prvi svetovni vojni je dobil tri odlikovanja, v stari Jugoslaviji pa še dve državni odlikovanji. Umrl je leta 1975 in je pokopan v rojstni vasi.

V zgodovino se bo zapisal kot zgled resničnega in pokončnega rodoljuba, iskrenega duhovnika v službi ljudem in modrega voditelja duhovščine v deželi ob Muri.

Galerija slik

Ponudba

ztk-beltinci-spominska-soba-ivana-jerica-2

Stalna razstava

Delovni čas

Razstavo si je možno ogledati po predhodnem dogovoru.

Informacije

ZTK Beltinci, Mladinska 2, 9231 Beltinci
Telefon: 02 541 35 80, Mobilni telefon: 041 205 676
E-pošta: ztk@beltinci.si
Splet: www.ztk-beltinci.si

Loading Dogodki

Prihajajoči Dogodki › Spominska soba Ivana Jeriča

Dogodki Search and Views Navigation

Dogodek Views Navigation

  • Pod kategorijo Spominska soba Ivana Jeriča trenutno ni dogodkov.
Prireditve