ZGODBA O RAZVOJU
DVOKOLES ZA
OSEBNI PREVOZ

ZGODBA O KOLESU

BELTINCI
Znamenitosti, ogledi

Stalna razstava replik starih koles na prostem

Društvo starodobnikov - ljubiteljev starih koles "Dimek" Beltinci je v beltinskem parku postavilo razstavo replik starih koles. Razstava pripoveduje zgodbo o razvoju dvokoles za osebni prevoz. Razstavljene so 4 replike:

Tekalni stroj (Laufmaschine) -"Draisine", 1817; Izumitelj: Karl von Drais

Dne, 12. julija 1817 je nemški konstruktor Drais predstavil širši javnosti svoje kolo na vožnji od Mannhesma do Baden-Badna, 1818. leta pa v Frankfurtu, Parizu in Nancyju. Vozilo je poimenoval "Draisine". Hitrost vožnje je znašala približno 13 km na uro. Vozilo je imelo kolesi iz lesa, brez pedal in zavor ter sedež. Kolesar se je premikal naprej tako, da se je z nogami odrival od tal-podobno kot pri teku. Vozilo je veljalo za nevarno in čudno, v tisku pa so se iz njega posmehovali. Kljub temu je postalo kolo vedno bolj razširjeno. Zelo popularno je bilo kolo v Angliji, kjer so nastajale inovacije in razvoj vozil.

Kolo s pedali, 1839; Izumitelj: Kirkpatrik MacMillan

Sledilo je obdobje, ko so na veliko delali in iskali možnosti za izboljšanje samega vozila-dvokolesa, ki bi se boljše prilagajalo človekovemu telesu in bi olajšalo vožnjo. Pred letom 1839 "kolesarji" še niso poznali pedala ampak so uporabljali izmenično lastne noge, s katerimi so se odrivali od tal. MacMillan je predelal "Draisine" in leta 1839 zaključil z izumom pedala. MacMillanovo kolo je prvo kolo na katerem se človek lahko pelje dalj časa, ne da bi spustil noge na tla. Svoj patent je preizkusil leta 1842 na vožnji v Glasgowu. Prekoračil je hitrost 13 km na uro, svojega izuma ni patentiral.

Visoko kolo (Velociped), 1861; Izumitelj: Pierre Michaux

Po letu 1860 nastopi obdobje intenzivnega raziskovanja kako izdelati praktično prevozno sredstvo za ljudi. Rezultat tega je "velociped" ali visoko kolo. Prva znana oseba, ki je začela komercialno izdelavo kolesa je bil pariški tovarnar otroških vozičkov in stolov s kolesi Pierre Michaux. Na razvoju kolesa je delal 20 let po MacMillanu in problem premikanja rešil na povsem drugačen način-nastavitvijo pedalov na sprednje kolo.

Prvo visoko kolo je izdelal francoz Eugene Meyer z ogomnim, meter in pol visokim prednjim kolesom z žičnimi naperami in pogonom na prednja pedala ter majhnim zadnjim kolesom za vzdrževanje ravnotežja. Po njem ga je povzel Anglež James Starley, ki je dolgo veljal za izumitelja tega tipa kolesa. Poleg enostavnega premikanja in boljše konstrukcije je bil "velociped" tudi atraktiven, saj je imel sedež, pedale in celo držalo za luč. O popularnosti tega vozila priča nagla rast proizvodnje in prodaje.

Varno kolo, 1900; Izumitelj: John Kemp Starley

Zaradi razmeroma nevarne vožnje z visokimi kolesi so iskali nove rešitve. Prvo "varno kolo" je nastalo v proizvodnji, ki jo je vodil nečak Jamesa Starleya, John Kemp Starley leta 1885. Kolo je imelo izboljšano konstrukcijo in nosilni okvir, pozneje pa še prenos pogona s pomočjo verige za premikanje zadnjega kolesa. V naslednjih petih letih je popolnoma izpodrinil visoka kolesa. Leta 1888 je John Boyd Dunlop izumil gumijasto zračnico in omogočil udobno, varno vožnjo tudi z manjšimi kolesi. Na prehodu iz 19. v 20. stoletje so kolesa množično začele uporabljati tudi ženske. Nastali so pogoji za tako imenovano zlato dobo dvokoles.

Galerija slik

Informacije

ZTK Beltinci, Mladinska 2, 9231 Beltinci
Telefon: 02 541 35 80, Mobilni telefon: 041 205 676
E-pošta: ztk@beltinci.si
Splet: www.ztk-beltinci.si

Loading Dogodki

Prihajajoči Dogodki › Grad Beltinci

Dogodki Search and Views Navigation

Dogodek Views Navigation

  • Pod kategorijo Grad Beltinci trenutno ni dogodkov.
Prireditve